بحران پتروشیمی های خوراک مایع به علت کاهش عرضه نفتا
پتروشیمی های خوراک مایع در ماه های اخیر به دلایل مختلف از جمله افزایش صادرات نفتا و مصرف بیشتر آن در واحدهای بنزین سازی پالایشگاه های کشور، خوراک واحدهای پتروشیمی کاهش قابل ملاحظه ای یافته است.
پتروشیمی های خوراک مایع حدود ۳۵ درصد از سبد محصولات پتروشیمی کشور را تشکیل می دهند که به تازگی با مشکلاتی مواجه شده اند.
به گزارش ایران پترونت، «فریبرز کریمائی» قائممقام انجمن کارفرمائی پتروشیمی با اشاره به کمبود خوراک نفتا برای پتروشیمی های خوراک مایع، گفت: علاوه بر کاهش میزان خوراک آمار و اطلاعات بورس انرژی نشان میدهد که در ۲٫۵ ماه گذشته بیش از ۷۶ هزار تن نفتا که خوراک اصلی شرکتهای پتروشیمی تولید کننده پلیمر است در بورس انرژی به فروش رسیده و قیمت آن نیز در حدود ۴٫۵ از طریق رقابت افزایش یافته است .
وی افزود: سؤال اساسی اینجاست که چه کسانی این نفتا را خریده اند ؟ اگر پتروشیمی ها خریده اند که چرا باید به قیمت بالاتر از قانون ، خوراک خود را دریافت کنند ؟ و چرا باید در چنین شرایطی که بیش از هر زمان دیگری باید از تولیدات داخلی حمایت کنیم ، باعث افزایش قیمت مواد اولیه پتروشیمی ها می شویم؟ و اگر غیر از پتروشیمی ها خرید کرده اند که دیگر هیچ .
قائممقام انجمن کارفرمائی پتروشیمی با بیان اینکه هم اکنون برخی پالایشگاه ها ترجیح می دهند نفتای خود را صادر کنند و ترجیح برخی دیگر از پالایشگاه ها نیز تبدیل بیشتر آن به بنزین است.
کریمائی ادامه داد: این مسائل باعث کاهش شدید خوراک نفتای تحویلی به شرکت های پتروشیمی شده که طبیعتا منجر به کاهش تولید و تسری آن به صنایع پائین دستی پتروشیمی خواهد شد.
وی با بیان این که همانطور که درباره پتروشیمی ها این اصل وجود دارد که تامین نیاز داخلی در اولویت است و بعد از تامین داخلی می توانند به صادرات بپردازند، خاطرنشان کرد: پالایشگاه ها که خوراک پتروشیمی ها را تامین می کنند هم باید همینگونه باشد، یعنی اول نیاز داخلی را تامین و سپس مازاد آن را صادر کنند.
قائممقام انجمن کارفرمائی پتروشیمی تاکید کرد: معنا ندارد وقتی می توانیم نفتا را در بازار داخلی با ارزش افزوده بالا به سایر محصولات پلیمری تبدیل کنیم، آن را صادر کنیم؛ این خود به نوعی خام فروشی محسوب می شود.
کریمائی اظهار کرد: حدود ۳۵ درصد نیاز صنایع پایین دستی داخلی توسط شرکتهای خوراک مایعی پتروشیمی تامین می شود که عمدتا پلیمری هستند و این بیانگر جایگاه مهم این ۱۰ شرکت در زنجیره ارزش محصولات پتروشیمی و کالاهای مصرفی نهایی است.
وی خاطر نشان کرد: هرگونه نوسان در تامین خوراک پتروشیمی های خوراک مابع چه از نظر مقدار و چه از نظر قیمت، بر بازار محصولات پلیمری و عرضه در بازار صنایع تکمیلی پتروشیمی تاثیرگذار است.
ف/۵۹