دائمالذکر در گفتگو با «ایرانپترونت» مطرح کرد:پایان ضرردهی پالایشگاه آبادان
صنعت پالایشی کشور طی سالهای اخیر درگیر معضلات تولید است و به زعم بسیاری از دست اندرکاران، پالایشگاهداری در چنین شرایطی نه تنها سودده نیست، بلکه اصل سرمایهگذاریها را نیز به خطر میاندازد و این در حالی است که کشور ما با توسعه در بخش حمل و نقل ناچار است بیش از گذشته به سوختهای فسیلی رجوع کند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی نفت و انرژی «ایرانپترونت»، صورتهای مالی پالایشگاهها و شرکتهای پالایشی نفت و فرآورده چنگی به دل نمیزنند و گفته میشود چه پالایشگاههایی که به بخش خصوصی سپرده شده است و چه همان تعدادی که در پوشش دولتی فعالیت میکنند در ضرردهی روزگار میگذرانند. پرداختن به موضوع علت ضرردهی پالایشگاه خود موضوعی مستقل است که بررسی آن در این مقال نمیگنجد، اما در میان همین وضعیت، برخی از فعالان صنعت پالایش بر این باورند که با مدیریت صحیح و برنامهریزی دقیق، نه تنها میتوان جلوی این ضرر را گرفت بلکه میتوان مجتمعهای تولید و فرآوری نفت و فرآورده را سودده کرد.
در میان پالایشگاههای کشور تنها دو پالایشگاه وجود دارد که هنوز در تحت مدیریت دولت به فعالیت خود ادامه میدهد. پالایشگاه آبادان و پالایشگاه شازند اراک، اما در کل ماجرا فرقی نمیکند. ضرردهی همچنان پابرجاست و این موضوعی است که بسیاری از فعالان عرصه پالایش به آن اذعان دارند.
پالایشگاه آبادان به عنوان قدیمیترین مجموعه پالایشی کشور داستانی جداگانه دارد. این پالایشگاه که عمری به درازای صنعت نفت ایران دارد، به دلیل همین قدمت میتواند در صدر فهرست پالایشگاههای زیانده کشور محسوب شود. تجهیزات قدیمی و تولید محصولاتی که به نوعی برای محیطزیست مناسب نیستند در پالایشگاه آبادان که حالا درست در وسط شهر قرار گرفته (آنهم برای محصولاتی که اینک در سبد انرژی کشور جایگاه قدیمی را ندارد) سرفصلهایی هستند که عمر و کار آن را تمام شده فرض کنیم و بپنداریم ادامه کار این مجموعه پالایشی دیگر مقرون به صرفه نیست و توجیه اقتصادی ندارد. اما باید گفت که اصلا چنین نیست، چرا که پالایشگاه آبادان در سالهای اخیر با رویکرد به روزسازی تجهیزات و تولید محصولات جدیدتر و پرمشتریتر همچنان میتواند در مجموعه صنعت پالایش کشور حرفهای بسیاری برای گفتن داشته باشد.
اکنون مدتی است با اعمال مدیریت جدید بر شرکت پالایش نفت آبادان و اجرای برنامههای توسعهای، موضوع ضرردهی این پالایشگاه از این مجموعه رخت بر بسته است و تولید سودده در حال عملیاتی شدن است. گفته میشود در حال حاضر این پالایشگاه توانایی تولید روزی ۱۲ میلیون لیتر بنزین را دارد و این در حالی است که تجهیزات پالایشگاه آبادان هر آینه، به روز میشود تا بهترین خروجی را محقق سازد.
بر اساس این گزارش، مهندس اسفندیار دائمالذکر، مدیرعامل شرکت پالایش نفت آبادان در گفتوگوی اختصاصی با «ایران پترونت» در خصوص این موضوع گفت: تلاش اخیر کارکنان این مجموعه با حمایت همهجانبه شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران در حال به ثمر نشستن است و عنقریب است که پالایشگاه آبادان از وضعیت پیشین خود فاصله بگیرد و به مجموعهای سودده تبدیل شود.
وی در پاسخ به این پرسش که با شرایطی که در حوزه سوددهی پالایشگاهها وجود دارد وضعیت پالایشگاه آبادان چگونه است؟ گفت: بهتر است به این موضوع اشاره کنم که در سال ۹۵ که این مجموعه را تحویل گرفتم، پالایشگاه آبادان یک پالایشگاه کاملا ضررده محسوب میشد، اما رفتهرفته با طرحها و برنامههای جدید این ضرردهی جبران شد و هر روز نیز به سوی سوددهی پیش میرود. طی دو سال اخیر خیلی تلاش کردیم و اجرای برنامههای جدید باعث شد حاشیه سود پالایشگاه روندی مثبت در پیش بگیرد و امیدواریم این جریان همچنان ادامه یابد.
وی اضافه کرد: لازم است اشاره کنم که سود پالایشگاه آبادان از سال ۹۶ به بعد حدود ۹۰۰ میلیارد تومان شده است که نسبت به دوره منفی قبلی دستاورد بسیار بزرگی است.
دائمالذکر در خصوص برنامههایی که منجر به این سوددهی شده است گفت: افزایش تولید بنزین یکی از اصلیترین این برنامهها بوده است و بر این اساس موفق شدیم تولید زیر ده میلیون لیتری بنزین در روز را به ۱۲ میلیون لیتر برسانیم. در این راستا دو واحد پالایشگاه را که برای مدت ۴ سال بدون تولید و کار مانده بود، دوباره راهاندازی کردیم و لازم است به این موضوع هم اشاره کنم که جسارت این کار را مهندس صادقآبادی، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی به ما داد و ما این همت را پیدا کردیم که به چنین کاری دست بزنیم. این دو واحد به سرویس برگشته دست ما را برای تولید الکلیک یا همان بنزین سبز باز کرد و در حال حاضر در تولید این فرآورده به عدد یک میلیون لیتر رسیدهایم و میتوانیم این نوید را هم بدهیم که تمام بنزین پالایشگاه آبادان تا پایان سال یورو ۴ خواهد شد.
وی در عین حال بیان کرد: با راهاندازی مرحله نخست مجتمع آلکیلاسیون، ایزومریزاسیون و بازیافت اسید سولفوریک شرکت پالایش نفت آبادان، سوخت ارزشمند بنزین سبز تولید شد.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت آبادان با بیان این خبر اظهار کرد: دستارود راهاندازی این واحدهای راهبردی، تولید بنزین باکیفیت و اکتان ۹۶درصد است.
دائمالذکر در بیان علت از خط تولید خارج شدن واحدهای مذکور گفت: در پی بروز مشکل مکانیکی در واحد بازیافت اسید سولفوریک پالایشگاه و عدم امکان بازیافت اسید مصرفی واحد الکیلاسیون از چهار سال گذشته واحدهای الکیلاسیون و ایزومریزاسیون نیز اجباراً از سرویس خارج شدند؛ متعاقب انجام تعمیرات و پارهای اصلاحات در تجهیزات واحد بازیافت اسید، پس از یک ماه فعالیت شبانهروزی کارکنان بخشهای مختلف پالایشگاه آبادان، این واحدها وارد مدار تولید شدند.
دائمالذکر توضیح داد: پس از راهاندازی موفقیتآمیز واحد اسید و واحد ایزومریزاسیون و با آماده شدن اسید سولفوریک ۹۸درصد و IC4 مورد نیاز، عملیات راهاندازی واحد الکیلاسیون آغاز شده بود.
وی ادامه داد: این واحد هم اکنون با ظرفیت ۱۲۰۰۰kg/h از روز دوشنبه ۲۷ آذرماه در سرویس عملیاتی قرار گرفت و بنزین الکیلیت به مقدار ۱۶۰۰۰kg/h معادل ۵۵۰۰۰۰ لیتر در روز با اکتان ۹۶ (بنزین سبز) تولید و در حال ارسال به مخازن مرتبطه است.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت آبادان تاکید کرد: با تولید این فرآورده با ارزش، C4 موجود در محصول گاز مایع تبدیل به بنزین شده و علاوه بر آن ارتقاء جنبههای زیستمحیطی نیز از اهداف دستیافته در این طرح میباشد .
وی ادامه داد: پروژه فاز دو را هم شهریورماه سال گذشته آغاز کردیم و کارهای اولیه ساختاری آن تقریبا تمام شده است و فعالیتهای رو و زیرزمینی عملیات سازهای آن به خوبی به انجام رسیده و طبق برنامه دارد پیش میرود و میتوانیم اعلام کنیم که در چند سال آتی پالایشگاه آبادان به مجموعهای کاملا سودآور تبدیل شود. باید یادآوری کنم که پروژه فاز دو در واقع طرح تثبیت پالایشگاه است و هدف از اجرای آن کاهش تولید نفت کوره است که آن را به زیر ۲۳درصد میرساند و در ادامه تولید محصولات میانی و سبک را امکانپذیر کرده و آن را افزایش میدهد.
مدیرعامل پالایشگاه آبادان هزینه پروژه را ۳ میلیارد دلار اعلام کرد و گفت: فاینانس پروژه از سوی شرکت چینی ساینوپک و شرکت ایرانی odcc انجام میشود.
دائمالذکر با بیان اینکه این پروژه برای کاهش تولید نفت کوره است، افزود: با اتمام کار میزان نفت کوره پالایشگاه از ۳۸ درصد به ۲۳ درصد رسیده و تبدیل به بنزین و محصولات میانی و سبک میشود.
وی گفت: در حال حاضر بالغ بر ۱۲ میلیون لیتر بنزین تحویل شرکت پخش میدهیم که نسبت به چند ماه گذشته ۲ میلیون لیتر افزایش یافته است.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت آبادان افزود: بدین ترتیب با اجرای این پروژه، مارجین (حاشیه سود) پالایشگاه آبادان به ۶ دلار در هر بشکه خواهد رسید و طبعا با گذشت زمان این میزان به بالاتر سوق پیدا خواهد کرد.
دائمالذکر در ادامه بیان کرد: در فاز چهار پالایشگاه آبادان نیز تولید نفت کوره به زیر ۱۰ درصد خواهد رسید و ممکن است با نصب واحد ککسازی این میزان به صفر برسد.
وی همچنین اضافه کرد: مدتی که برای این پروژه در نظر گرفته شده دورهای ۴ساله است که در دو سال آتی به اهداف مورد نظر خواهد رسید. وی در شرح کار این پروژه نیز گفت: اولین واحد آغازکننده کار بخش تقطیر است و پس از آن واحدهای تصفیه نفت سفید و نفت گاز، واحد آیزوماکس و مجموعههای تولید ئیدروژن، ازت و دیگر واحدها که خود حکم یک پالایشگاه را دارد شروع به کار خواهند کرد.
عضو هیات مدیره شرکت پالایش نفت آبادان در عین حال به واحدهای قدیمی این پالایشگاه اشاره کرد و گفت: قصد داریم در آینده نزدیک واحدهای قدیمی را جمعآوری کرده و به مرکز مدیریت موزهها و اسناد صنعت نفت ایران تحویل دهیم و از این پس آبادان را در قالب یک پالایشگاه کاملا مدرن درخواهیم آورد.