صنعت نفت ایران چه تضامینی از اروپا میخواهد؟
«حفاظت از برجام» واژهای است که این روزها در مجامع بینالمللی مکررا بر آن تأکید میشود و اعضای اتحادیه اروپا از همان لحظات نخستین امضای ترامپ پای سند خروج از برجام، به عناوین مختلف برای جلوگیری از فروپاشی تعهدات این سند بینالمللی تلاش کردهاند.
به گزارش ایران پترونت، شنبه گذشته نیز در ادامه بیانیهها و رایزنیهای اعضای اتحادیه اروپا برای ادامه همکاری و مراودات نفتی با ایران، کمیسیونر انرژی اتحادیه اروپا به تهران آمد و در طبقه پانزدهم ساختمان کهن وزارت نفت با وزیر نفت کشورمان دیدار کرد تا ضمن اطمینانبخشی در خصوص تعهد اروپا به توافق هستهای و بررسی راههای عملی مقابله با تحریمهای ضدایرانی، یک پیام مهم را به تهران مخابره کند: «اتحادیه اروپا تلاش میکند با وجود خروج آمریکا از برجام، سطح کنونی تجارت بخش نفت و گاز ایران را حفظ کند.»
میگل آریاس کانیهته در این دیدار به نشست سران اتحادیه اروپا در صوفیه مجارستان اشاره کرد و گفت که اعضای این اتحادیه قویاً به اجرای برنامه جامع اقدام مشترک متعهد هستند و مانع قطع شدن جریان تجارت نفتی ایران خواهند شد.
یکی از راهکارهای ارائه شده توسط اتحادیه اروپا برای بهرهمندی ایران از مراودات تجاری خود با اروپاییها تجدید قانون انسداد (Blocking Status) است که در سال ۱۹۹۶ برای مقابله با تحریمهای کوبا، لیبی و ایران ایجاد شده بود. این قانون که سازوکار پیچیدهای دارد و تا کنون هرگز اعمال نشده است، امکان معافیت همه شرکتهای اروپایی از تحریمهای امریکا را فراهم میکند.
پیامآور تعهد اروپا به برجام در دیدار خود با وزیر نفت تأمین شرایط مالی سرمایهگذاریها در صنعت نفت را یکی دیگر از ابزارهای لازم برای حفظ برجام عنوان کرد و گفت که برای حفظ تجارت نفتی ایران در همه بخشها، کارگروهی ویژه با حضور مقامات این کشور و اتحادیه اروپا تشکیل خواهد شد.
ابزار دیگری که میگل آریاس کانیهته از آن نام برد، تأمین مالی از سوی بانک سرمایهگذاری اروپا برای حضور شرکتهای کوچک و متوسط اروپایی در طرحهای سرمایهگذاری ایران و ارائه خدماتی همچون سوئیفت است که برای رسیدن به راهحل مشترک بهکار گرفته میشود.
اما سوال اینجاست که صنعت نفت کشور در کدام بخشها تحتتأثیر تحریمهای امریکا قرار میگیرد و اتحادیه اروپا در کدام بخشها باید تضامین لازم را فراهم کند؟ سرمایهگذاری در پروژههای نفتی و اطمینان به شرکت های بزرگ بین المللی برای حضور در ایران، گشوده ماندن راههای صادرات نفت، پتروشیمی و فرآوردههای نفتی، دریافت درآمد حاصل از فروش نفت، حمل و نقل و بیمه نفتکشهای ایرانی، فاینانس، ارائه تسهیلات مالی و خرید تجهیزات و قطعات مربوط به تأسیسات نفتی از مهمترین دغدغههای صنعت نفت کشور محسوب میشود که لازم است اتحادیه اروپا ضمن نشان دادن پایبندی به تعهدات برجامی در گفتار، راهکارهای عملی و مؤثری را برای رفع این دغدغهها ارائه داده و تضامینی را برای ادامه همکاری شرکتهای بینالمللی در حوزه انرژی ایران فراهم کند./ثروت
ع / ۲۲