چوب تحریم در چرخ صنعت برق گیر نکرد/ صنعت نیروگاهی ایران در آستانه پوستاندازی راندمانی
ایران پترونت؛ سحرسعیدیان – مارس ۲۰۱۶ بود که مراسم امضای قرارداد انتقال فناوری توربینهای کلاس F با شرکت زیمنس با حضور وزیر نیروی ایران، معاون صدر اعظم آلمان، مدیران عامل زیمنس و مدیرعامل شرکت مپنا در شهر برلین برگزار شد، حالا پس از گذشت چند سال از امضای آن توافقنامه، مسوولین شرکت مادر تخصصی تولید برق حرارتی از راهاندازی نخستین واحد گازی نیروگاه دولتی هنگام در بندرعباس با بهرهگیری از توربین کلاس F خبر میدهند.
به گزارش ایرانپترونت، پس از خروج یکجانبه امریکا از برجام بود که قریب به اتفاق شرکتهای تراز اول دنیا که پای میز قراردادهای همکاری با ایران نشستند، همان مسیر آمده را برگشته و توقف فعالیتهای خود را اعلام کردند؛ شرکت فرانسوی توتال در فاز ۱۱ پارس جنوبی، غولهای خودروسازی رنو و پژو، ایرباس، بوئینگ، سی.ان.پی.سی، لوکاویل، کشتیرانی مرسک، جنرال الکتریک، بیکرهیوز و دیگران.
جذب فناوریهای روزآمد، بزرگترین مشکلات را برای ایران در شرایط تحریم به وجود آورده است، اما در همیشه روی یک پاشنه نمیچرخد. کمی آنطرفتر از میدان گازی پارس جنوبی که به زودی بیماری خاموش افت فشار گریبانگیرش میشود، صنعت برق کشور در آستانه پوستاندازی از جنس بهرهوری و افزایش راندمان نیروگاهی قرار دارد. زیمنس یکی از آن شرکتهایی است که پای تعهدات خود ایستاده و دست صنعت برق را در مسیر بومیسازی نسل جدید توربینهایی با راندمان بالا با نام تجاری SGT5-4000F گرفته است.
طی بازدید دو سه روز گذشته خبرنگاران حوزه نیرو از نیروگاه سیکل ترکیبی و در حال توسعه «هنگام» در بندرعباس، سخنان اکثر مسوولین مرتبط با این طرح، موید این نکته است که نگرانی برای اجرای قرارداد پنج ساله شرکت زیمنس و مپنا برای بومیسازی توربینهای کلاس F وجود ندارد، اگرچه در برخی بخشها موجب کندی اجرای قرارداد شده است.
نیروگاه سیکل ترکیبی «هنگام» بندرعباس شامل دو واحد گازی هر یک با ظرفیت تولید روزانه ۳۰۷ مگاوات و یک واحد بخار با ظرفیت تولید ۲۹۲ مگاوات برق است که در مجموع با ظرفیت اسمی بالغ بر ۹۰۰ مگاوات، پس از پایان توسعه به شبکه تولید برق افزوده میشود.
تحریم مانع اجرای تعهدات شرکت زیمنس نشد
مجری طرحهای نیروگاه سیکل ترکیبی شرکت برق حرارتی در جمع خبرنگاران با بیان اینکه اولین نیروگاه سیکل ترکیبی با راندمان بالا از یک قرارداد مهم و پرثمر برای انتقال تکنولوژی توربینهای کلاس F در استان هرمزگان به بهرهبرداری خواهد رسید، گفت: به زودی نخستین واحد نیروگاه بندرعباس در مدار بهرهبرداری قرار خواهد گرفت.
علیرضا نصرالهی با اشاره به وظایف شرکت مادر تخصصی تولید برق حرارتی مبنی بر کاهش شدت مصرف انرژی و خلق ارزش افزوده با افزایش راندمان شبکه تولید برق در بخش حرارتی به میزان بالای ۴۰ درصد در برنامه ششم توسعه و سند چشمانداز ۱۴۰۴ کشور گفت: با وارد مدار تولید شدن چندین واحد نیروگاه سیکل ترکیبی جدید و نیروگاههایی با راندمان بالا به عدد مورد نظر دست خواهیم یافت.
وی با اشاره به اینکه شرکت مادر تخصصی تولید برق حرارتی در سال ۹۶ قراردادی را با شرکت گروه مپنا مبنی بر توسعه ۵ هزار مگاوات نیروگاه سیکل ترکیبی کلاس F و انتقال تکنولوژی ساخت این مدل توربینها به امضا رساند، افزود: توربینهای تولید برق کلاس F جزو پیشرفتهترین توربینها در سطح بینالمللی است که به معرض فروش عمومی رسیده و قرار است در پایان این قرارداد، به طور کامل در داخل کشور بومیسازی شود.
این مقام مسئول در شرکت مادر تخصصی تولید برق حرارتی، کل مبلغ قرارداد با شرکت مپنا را بالغ بر ۲٫۲ میلیارد یورو اعلام و اظهار کرد: از این میزان ۵۰۰ میلیون یورو (معادل ۶ هزار میلیارد تمان) سهم هزینه سرمایهگذاری در نیروگاه هنگام بندرعباس است.
به گفته علیرضا نصرالهی، ساخت نیروگاههای کلاس F با همکاری شرکت مپنا در ۸ ساختگاه تعریف شده که فاز اول اجرای آن با عملیاتی شدن چهار ساختگاه در بندرعباس، اندیمشک، سهند و رامین با جدیت در حال پیگیری است. فاز دوم اجرای این طرح نیز در نیروگاه لرستان، تهران، اصفهان و بوئینهزار دنبال میشود که در اولویت دوم قرار دارد.
آنطور که مجری طرحهای نیروگاه سیکل ترکیبی شرکت تولید برق حرارتی میگوید، نیروگاه بندرعباس، نخستین نیروگاه کلاس F دولتی است که با تولیدی شدن بخش بخار این نیروگاه، راندمان آن به بیش از ۵۸ درصد میرسد.
احداث نیروگاه بندرعباس به لحاظ برنامه زمانبندی، جلوتر از تعهدات پیمانکار پروژه قرار دارد و بالغ بر ۴۰۰ نفر نیروی اجرایی در حال حاضر در بخش توسعهای فعالیت میکنند. با توجه به اینکه در نیروگاه بندرعباس با تکنولوژی برتری مواجه هستیم، در زمان بهرهبرداری از این طرح ۷۰ نفر به صورت مستقیم و ۲۰۰ نفر به صورت غیرمستقیم به کار گرفته میشوند.
نیروگاه بندرعباس خوراک گازی خود را از پالایشگاه سرخون و گورزین در قشم و خط لوله صلح که قرار بود گاز ایران را به دو کشور پاکستان و هند صادر کند، دریافت خواهد کرد.
تکنولوژی ساخت توربینهای کلاس F چگونه به کشور منتقل میشود؟
در قرارداد منعقد شده با شرکت مپنا برای احداث ۵هزارمگاوات ظرفیت نیروگاهی، ۱۱ توربین کلاس F در نظر گرفته شده است که از این مقدار، دو توربین الزاماً توسط شرکت خارجی طرف قرارداد (زیمنس) با شرکت مپنا ساخته و به کشور منتقل شده است. در ادامه مسیر انتقال تکنولوژی، ساخت و مونتاژ توربینهای سوم تا یازدهم در کارخانههای داخلی کشور انجام میشود.
به گفته نصرالهی، در پایان احداث و بهرهبرداری از توربین یازدهم، ایران در ساخت توربینهای کلاس F همردیف شرکت زیمنس قرار خواهد گرفت و دانش و تکنولوژی ساخت این مدل توربینهای پیشرفته به طور کامل در اختیار ایران قرار میگیرد.
افزایش ۲۰۰ مگاواتی تولید برق در نیروگاه بندرعباس
معاون تولید نیروگاه بندرعباس در جریان بازدید خبرنگاران از بخشهای تولیدی این نیروگاه گفت: نیروگاه بندرعباس یکی از قدیمیترین نیروگاههای کشور است که اقدامات توسعه آن پیش از انقلاب اسلامی آغاز شد و نخستین واحد بخار آن در سال ۱۳۵۹ و آخرین واحد در اردیبهشت ۱۳۶۴ وارد مدار تولید شد، به عبارت دیگر در فاصله این سالها چهار واحد نیروگاهی با ظرفیت تولید روزانه ۳۲۰ مگاوات برق (در مجموع ۱۲۸۰ مگاوات برق) به بهرهبرداری رسیدند.
فرهنگ محمودی در ادامه به دو گازی ۲۵ مگاواتی در جوار واحدهای گازی این نیروگاه نیز اشاره کرد و گفت: از این دو واحد گازی به عنوان پشتیبان واحدهای بخار، در زمان بلکاوت شبکه استفاده میشود.
وی سوخت مورد نیاز نیروگاه را ترکیبی از گاز و مازوت عنوان کرد که مازوت از طریق پالایشگاههای اصفهان، شیراز و خط لوله بندرعباس به تانکهای نیروگاه و گاز مصرفی از طریق خط لوله صلح (خط لوله صادرات گاز به پاکستان و هند) به ایستگاههای همجوار نیروگاه منتقل میشود.
معاون تولید نیروگاه بندرعباس گفت: در این نیروگاه حدود ۱۰۵۰ تن بخار تولید میشود که طی سه مرحله از طریق توربینهای فشار قوی، متوسط و ضعیف منتقل شده به ۳۲۰ مگاوات برق تبدیل شده و از طریق پست ۶۳ و پستهای ۴۰۰ کیلوولت همجوار نیروگاه به شبکه سراسری تزریق میشود.
محمودی میزان تولید برق نیروگاه بندرعباس را در پیک گذشته شبکه بین ۱۰۷۰ تا ۱۱۰۰ مگاوات اعلام کرد که نسبت به سال گذشته ۱۸۰ تا ۲۰۰ مگاوات افزایش تولید داشته است.
به گفته این مقام مسوول در نیروگاه بندرعباس، هماینک واحدهای بخاری ۱، ۲ و ۴ در مدار بهرهبرداری قرار دارند و واحد ۳ به منظور تعمیرات اساسی و آمادگی برای پیک تابستان سال آینده از مدار تولید خارج شده است.
وی بهروزرسانی تجهیزات و تأسیسات واحدهای نیروگاه را از جمله اقدامات مهم انجام شده عنوان کرد و گفت: تجهیزات مدرنی برای سیستمهای پایش نیروگاه نصب شدهاند و در نظر داریم با انجام تعمیرات دورهای در پیک امسال به افزایش تولید چشمگیری برسیم.