تولید کاتالیست SAC500 برای نخستین بار در کشور
مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی از تجاری سازی کاتالیست SAC500 برای تولید گرید لوله (PE-100) پلی اتیلن سنگین برای نخستین بار در کشور خبر داد و گفت: قرارداد تولید این کاتالیست که پس از ده سال پژوهش و مطالعه با مجتمع پتروشیمی شازند به امضا رسیده، پس از انجام تستهای مورد نیاز هفته گذشته به واحدهای بهرهبرداری این مجتمع تزریق شد.
به گزارش خبرنگار شبکه خبری نفت و انرژی “ایران پترونت”، علی پژوهان با اعلام این خبر گفت: پژوهشگاه پلیمر ایران موفق شد به یکی از کاتالیست های تولید لوله های پلی اتیلن تحت فشارانتقال آب و گاز در داخل کشور دست یابد و بر این اساس تولید این لوله ها که از پرکاربرد ترین تجهیزات صنعت است در ایران قابلیت اجرایی پیدا کند.
این مقام مسئول طی یک نشست خبری از دستیابی به کاتالیست جدید SAC500برای تولید لوله های گرید PE100خبر داد و گفت:با دستیابی به این کاتالیست خاص ،کشور می تواندبا تولید این نوع از لوله ها حدود ۱۵ میلیون یورو صرفه جویی ارزی ایجاد کند.
وی ادامه داد: لوله های تحت فشار درصنعت انتقال آب و گاز یکی از پرکاربرد ترین محصولات صنعتی هستند که هرساله برای تهیه آن حجم زیادی از هزینه های ارزی بر کشور تحمیل می شود اما هم اینک پژوهشگران ایرانی توانسته اند با دستیابی به این کاتالیست امکان تولید بسیار ارزان تر این محصول در داخل را محقق سازند.
وی افزود:محققان شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی ایران بسیاری از مواد شیمیایی و پتروشیمیایی لازم در صنایع مختلف کشور را به مرحله تجاری سازی رسانده است و بر این اساس قرار است طی دو سال آینده چند طرح دیگر تحقیقاتی این مرکز پژوهشی نیز تجاری سازی شود.
پژوهان اضافه کرد: یکی از رویکردهای اصلی پژوهشگاه پلیمر همکاری با صنایع پتروشیمی است و بر این اساس چند کاتالیست پرمصرف صنعت پلیمر و پتروشیمی نیز طی سال آینده به مرحله تجاری سازی خواهد رسید و بدین ترتیب محدودیت های اعمال شده برای دستیابی به لایسنسورهای مورد نیاز صنعت، برطرف و موانع تولید کیفی تر محصولات مورد نیاز مرتفع خواهد شد.
مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در پاسخ به پرسش خبرنگار “ایران پترونت” مبنی بر تفاوت هزینه ای در تولید و تجاری سازی این کاتالیست نیز اظهار کرد: مشابه خارجی هر کیلوگرم از این کاتالیست ۳۰۰ تا ۴۰۰ یورو است و با توجه به اینکه نیاز کشور حدود ۴۰ تا ۵۰ تن در سال است و تولید هر کیلوگرم از این کاتالیست برای پتروشیمی شازند که آن را دردستور کار تولید خود قرار داده است ۵۰ دلار برآورد گردیده است
وی اضافه کرد:هزینه های تهیه این کاتالیست برای تولید کنندگان داخلی همواره یکی از موانع کسب و کار محسوب می شده و اینک با دستیابی به این دانش فنی، تولید کنندگان دیگر مشکلات پیشین را نخواهند داشت چون حاشیه سودی که از ناحیه این دانش تجاری شده بدست می اید بسیار برای کشور قابل توجه خواهد بود.
پژوهان با اشاره به موارد استفاده ازانواع محصولات ساخته شده از پلیمرها بیان کرد: در سالهای اخیر استفاده از پلیاتیلن در لولههای انتقال آب تحت فشار و گاز کاربرد زیادی پیدا کرده است و برای تولید این گریدها نیاز به کاتالیست خاصی وجود دارد.
مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی با بیان اینکه برای ساخت کاتالیستهای مذکور ۱۰ سال مطالعه صورت گرفته است، اضافه کرد: این ۱۰ سال به دلیل حساسیتی بود که این نوع کاتالیست دارد. در این راستا جلسات متعددی با پتروشیمی شازند برگزار کرده و قراردادی را در اواخر سال ۱۳۹۶ منعقد کردیم که طی آن دانش فنی ساخت این کاتالیست را به پتروشیمی شازند واگذار کردیم.
وی ادامه داد: شش ماه بعد از واگذاری دانش فنی محصول تولید شد و مورد تأیید قرار گرفت. این محصول از چهارشنبه هفته گذشته تزریق شده است.
مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی با بیان این که لایسنسورهای کاتالیست ها خاص در دنیا انحصار شدیدی در بازار این محصولات ایجاد کرده اند گفت:در سال آینده با رونمایی از کاتالیست های جدید این احصار برای کشور ما شکسته خواهد شد و ازآن پس مجبور نیستیم که هزینه های زیادی را برای تهیه آن صرف کنیم.
وی در خاتمه گفت: هم اکنون با ادامه روند تجاری سازی دانش کاتالیست های صنعت پتروشیمی ، ایران می تواند به یکی از رقبای جدی کشورهای انحصارگر در این زمینه تبدیل شود.
س/۴۱