عراق «اکسونموبیل» آمریکا را از یک پروژه نفتی کنار گذاشت
عراق با کنار گذاشتن شرکت آمریکایی اکسونموبیل به زودی قراردادی با شرکت نفت بریتیشپترولیوم و انی برای احداث یک خط لوله صادرات نفت امضا میکند.
به گزارش رویترز، عراق به زودی به یک توافق با شرکت نفت بریتیشپترولیوم و انی برای یک پروژه خط لوله صادرات میرسد. این پروژه اول قرار بود بخشی از یک قرارداد بزرگ با شرکت نفت آمریکایی اکسونموبیل باشد.
منابع آگاه خبر دادهاند طی یک قرارداد ۴۰۰ میلیون دلاری، شرکت انگلیسی بریتیشپترولیوم و شرکت ایتالیایی انی این طرح را برای ساخت دو خط لوله نفتی در بستر دریا برای صادرات نفت عراق از طریق خلیج فارس اجرایی میکنند.
این پروژه خط لوله قرار بود بخشی از یک پروژه بزرگتر ۵۳ میلیارد دلاری با شرکت آمریکایی اکسون باشد ولی این قرارداد به خاطر اختلافات و نگرانیهای امنیتی به نتیجه نرسید.
این پروژه بزرگ سیساله نقطه تمرکز طرحهای اکسون برای توسعه در عراق، دومین تولیدکننده بزرگ نفت اوپک است و بر هم خوردن قرارداد این شرکت با عراق، دستیابی به این آرزوها را به تعویق میاندازد.
مذاکرات با بریتیشپترولیوم و انی در بغداد پس از یک اطلاعیه توسط مقامات عراق در ماه ژوئن انجام شد که طی آن شرکت هیوندای کره جنوبی برای ساخت یک تاسیسات ۲٫۴ میلیارد دلاری تزریق آب دریا انتخاب شده بود. این هم بخشی از قراردادی بود که قرار بود با اکسون بسته شود.
در ماه می، به نظر میرسید عراق به عقد قرارداد با شرکت اکسون نزدیک شده است. مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا طی سه روز، دو بار در این مورد با عادل عبدالمهدی، نخستوزیر عراق گفتگو کرد. عبدالمهدی هم گفت عراق به زودی قراردادی با این شرکت آمریکایی و شریک آن پتروچاینا امضا میکند.
ولی این مذاکرات به خاطر اختلافات در مفاد قرارداد و افزایش درگیریها بین ایران، بزرگترین همسایه عراق، و امریکا به درازا کشیده شد. ایران و آمریکا هر دو از متحدان اصلی بغداد هستند.
پنج مقام ارشد عراق گفتند تأخیر در عقد این قرارداد، بغداد را مجبور کرده از شرکتهای دیگری برای کمک به ایجاد زیرساختهای صادرات دریایی آن کمک بگیرد.
یکی از این مقامات گفت: «ما نمیتوانیم تا ابد منتظر اکسون بمانیم. ما مشکلات جدی با خط لولههای دریایی خود داریم و باید فوراً شرکایی پیدا کنیم تا در ساخت خط لولههای جدید به ما کمک کنند. تأخیر بیشتر به زیرساخت صادرات دریایی ما آسیب میرساند.»/تسنیم
ع/۲۲