نعمت الهی در مراسم افتتاحیه «موزه نفت سوزها» در کرمان: گردآوری ١٣ هزارشیء تاریخی در موزه صنعت نفت
مدیر موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت گفت: مدیریت موزه های وزارت نفت از حدود ۵ سال پیش ایجاد شده و بعد از ۱۱۰ سال وزارت نفت متوجه شد که در این زمینه عقب مانده و لذا در جهت راه اندازی موزه ها و حفظ اسناد، میراث، ابنیه ها و تاسیسات ساختمان های قدیمی اقدام به همکاری کرد.
به گزارش ایران پترونت، اکبر نعمت الهی در مراسم افتتاحیه پنجمین موزه صنعت نفت به نام «موزه نفت سوزها» در شهر کرمان افزود: در این راستا خوشبختانه با همت و حمایت مهندس زنگنه وزیر نفت و شورای معاونین توانستیم تاکنون حدود ۱۲۴ نقطه را به ثبت ملی برسانیم و ۴۰ میلیون برگه سند تاریخی و ۱۳ هزار شیء تاریخی را جمع آوری کنیم و در گنجینه های خود نگهداری و آماده و مرمت برای موزه ها کنیم.
وی در ادامه تصریح کرد: تاکنون توانسته ایم حدود ۵ موزه را به افتتاح برسانیم و امروز پنجمین موزه در کرمان افتتاح می شود و امیدواریم تا پایان سال ۱۴۰۰ این تعداد را به ۸ موزه برسانیم و سه موزه هم در سال آینده به بهره برداری می رسد.
وی با اشاره به افتتاح سه موزه در سال آینده گفت: موزه بزرگ اکتشاف، حفاری و تولید مسجد سلیمان، موزه مشهد و همچنین موزه کرمانشاه در سال ۱۴۰۰ به بهره برداری می رسد.
مدیر موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت در ادامه تصریح کرد: در این راستا ما برنامه های دیگری در فاز دوم و سوم داریم که ۲۸ موزه در سرتاسر ایران تعریف شده که تلاش می کنیم با فعالیت جمعی این موزه ها به بهره برداری برسد و این افتخار و برای میراث نظام جمهوری اسلامی ماندگار خواهد شد.
نعمت الهی افزود: موزه کرمان به عنوان یک موزه ویژه ای است که هرچند ارتباط چندانی با بخش نفت ندارد، اما در آن از ملزومات نفتی استفاده کرده و اشیایی که در این موزه عرضه شده به عنوان نفت سوزهایی است که از ۱۲۰ سال پیش در کشور مورد استفاده بوده است.
این مسئول با بیان اینکه از حدود ۱۷ استان کشور اشیای قدیمی نفت سوز را جمع آوری و گردآوری کرده ایم که در منازل و مغازه ها و اماکن مختلف مورد استفاده قرار می گرفتند و ما با شناسایی این اشیا و خریداری و تهیه آنها، این نفت سوزها را در این موزه عرضه کرده ایم.
نعمت الهی تصریح کرد: در حال شناسایی ابزار و لوازم نفت سوز در سایر استان ها و مناطق کشور نیز هستیم تا به این موزه انتقال داده و در معرض نمایش عموم قرار دهیم.
وی با بیان اینکه در موزه کرمان این نفت سوزها در چهار سالن عرضه شده است، گفت: یکی از سالن ها تاریخ کرمان و فعالیت های انگلیس در منطقه کرمان را به تصویر کشیده است که در صدد آن هستیم تا این موزه را تکمیل کرده و بتوانیم فاز ۲ و ۳ موزه کرمان را هم به بهره برداری برسانیم و در کنار اشیای موجود بحث نفت را نیز وارد این موزه کنیم تا به یک مجموعه کامل و خوبی دست پیدا کنیم.
نعمت الهی یادآور شد: در طول سه سال گذشته برای راه اندازی این موزه زحمات بسیار زیادی کشیده شد و من ۵۰ سفر به کرمان داشتم تا بتوانیم این موزه را به ساماندهی برسانیم و همکاران ما هفته ها در محل این موزه مستقر می شدند تا بتوانند کارهای آن را به سرانجام برسانند.
این مسئول در وزارت نفت درخصوص ویژگی های ساختمان موزه نفت سوزها تشریح کرد: ساختمان موزه به عنوان یک ساختمان زندیه قدیمی و زیبا بود که ۷۰ درصد آن از بین رفته بود و نیاز به مرمت و احیا داشت. ما با همت همکاران خود در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی و همچنین مسئولان میراث فرهنگی استان در دو مرحله توانستیم این ساختمان را مرمت و احیا کنیم و امروز با ایجاد موزه نفت سوزهای کرمان تلاش دوستان در این زمینه به ثمر رسیده است.
نعمت الهی افزود: برای حفظ بهتر این ساختمان آن را به یک موزه نفتی تبدیل کردیم و داشتن چنین موزه ای از لحاظ مباحث فرهنگی نیز اهمیت بسزایی دارد.
وی تاکید کرد: مشابه چنین موزه متشکلی که فقط به نفت سوزها بپردازد و و انواع نفت سوزها را در دل خود جا دهد، نه تنها در ایران و منطقه بلکه در دنیا وجود ندارد.
وی در پایان با تقدیر و تشکر از مسئولان وزارت نفت و شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی و مسئولان استان کرمان به منظور حمایت از راه اندازی موزه نفت سوزها گفت: به هر روی این مرحله با تلاش و کمک دست اندرکاران به پایان رسید و این موزه به ثمر رسید و جزو دارایی های ارزشمند شهر کرمان قرار گرفت.
م/٩٨