نفتکش ایرانی در جبلالطارق چه میکرد؟
گریس ١ نفتکشی که چند ماه پیش هم گزارشهایی از فعالیتهای احتمالی آن برای فروش نفت ایران به رغم تحریمها منتشر شد، آیا میخواسته این بار هم با انتخاب مسیر طولانیتر و خاموش کردن رادار شناسایی و ردگیری خود را دشوار کند و با دور زدن آفریقا، تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپا را هم دور بزند؟
به گزارش ایران پترونت، گفته شده نفتکشی که صبح پنجشنبه (۱۳ تیر) از طرف نیروی دریایی بریتانیا در تنگه جبلالطارق توقیف شد، محمولهای نفتی را از ایران به سوریه میبرده است.
دولت محلی جبلالطارق در بیانیهای اعلام کرده است که “شواهد کافی داریم که گریس ١ محموله نفت خام را به مقصد پالایشگاه بانیاس در سوریه میبرده است.”
اگر این نفتکش از ایران راهی سوریه بوده، چرا به جای عبور از خلیج عدن، باب المندب، دریای سرخ و کانال سوئز، مسیری بسیار طولانیتر را پیموده و تمام قاره آفریقا را دور زده و از قلمرو بریتانیا در جنوب اسپانیا سر درآورد؟
اگر محموله این نفتکش واقعا از ایران به پالایشگاه بانیاس میرفته، از سویی تحریمهای آمریکا علیه صادرات نفت ایران و از سوی دیگر تحریم اتحادیه اروپا علیه پالایشگاه بانیاس را هم نقض میکرده است.
گریس ١ نفتکشی است که چند ماه پیش هم گزارشهایی از فعالیتهای احتمالی آن برای فروش نفت ایران به رغم تحریمها منتشر شد.
آیا نفتکش گریس ١ میخواسته این بار هم با انتخاب مسیر طولانیتر و خاموش کردن رادار شناسایی و ردگیری خود را دشوار کند و با دور زدن آفریقا، تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپا را هم دور بزند؟
سمیر مدنی، از “تانکرتراکرز” که بر رصد فعالیتهای نفتکشها در جهان متمرکز است، میگوید علت انتخاب مسیر دورتر، نه تحریمها، که حجم و وزن بالای گریس ١ بوده که عبورش از کانال سوئز را دشوار میکرده است.
او میگوید هم احتمالا محموله گریس ١ نفت کوره بوده و نه نفت خام، و هم اینکه مقصد آن نه پالایشگاه بانیاس، که احتمالا یک مشتری اروپایی در دریای مدیترانه بوده است.
نفتکشهای ایرانی در مقطع کنونی برای حمل نفت به سوریه از کانال سوئز عبور میکنند.” او میگوید دست کم شش نفتکش ایرانی در ماههای اخیر از مسیر کانال سوئز به سوریه رفتهاند.
حداکثر آبخور مجاز برای گذر از کانال سوئز، یعنی فاصله عمودی از سطح آب تا پایینترین بخش کشتی، کمی بیش از ٢٠ متر است، این محدودیت باعث شده که دستهای از کشتیها با عنوان “سوئزگذر” تولید شوند.
گریس ١، یک ابرنفتکش عظیم است که ظرفیت آن تا دو میلیون بشکه نفت برآورد شده است، آبخور این نفتکش در صورتی که محمولهای با حداکثر ظرفیت داشته باشد حدود ٢٢ متر است که از حد مجاز عبور از سوئز بیشتر است.
مشاهدات تانکرتراکرز حاکی از آن است که گریس ١ سنگین بوده و نمیتوانسته از سوئز عبور کند./ بیبیسی